Tämän työn tarkoitus oli uuttaa rasvaa pähkinöistä
Tässä työssä käytin mm. soxhlet laitteistoa, eksilaattoria, keittokolvia ja lämpökaappia.
Ensiksi punnitsin tarkasti 2-5 g kuivattua ainetta (pähkinöitä 4,10 g ) ja laitoin ne uuttohylsyyn ja peitin suun lasivillalla.
Sitten laitoin muutaman keitinkiven kolviin ja kuivasin sen lämpökaapissa, vähän ajan päästä jäähdytin sen eksikaattorissa ja punnitsin tarkasti ( 98,32 g )
Sitten rakensin soxhlet-laitteiston ja kaadoin liuotinta (eetteri) niin paljon että se valuu keittokolviin asti.
Laitoin laitteistoon jäähdyttimen ja kytkin vesikierron.
Sitten pyysin että opettaja tulee tarkastamaan laitteen, laite ei ollut ihan täydellinen koska siinä oli vähän omia viritelmiä mutta saimme Kuisman ja Nikon kanssa lopuksi laitteen hyvin laadukkaaksi ja uutto sujui aika hyvin.
Uutimme pari tunti, sitten poistin jäähdyttimen ja uuttoosan.
Sitten tislasin liuottimen pois ja kuivasin lämpökaapissa,jäähdytin eksikaattorissa ja punnitsin sitten.
Lopuksi laskin näytteen rasvapitoisuuden prosentteina näytteen kuivapainosta.
Näytteen kuivapaino (1.) 4,10 g
Kolvin kuivapaino (2.) 98,32 g
Kolvin ja rasvan yhteispaino (11.) 99,72 g
1,40 g : 4,10 g x 100% = 34 %
Ok!
VastaaPoista